Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
- Úvod
- Blog
- Vína z Čech a Moravy
- Co znamená CHZO a CHOP?
Co znamená CHZO a CHOP?
CHZO ( Chráněné zeměpisné označení )
CHOP ( Chráněné označení původu )
Nejste si jisti co znamenají tyto zkratky na etiketách Vašich oblíbených vín? Začneme jen o malinko šířeji. Vinaři zatřiďují svá vína podle zákona. Váš nákup vín tyto zkratky doprovází. Možná ovlivňují i naše rozhodnutí. Nevěříte? Pojďme se na to podívat. Jednoduchý rozcestník 4 pojmů rozdělení vín. Začneme systémem:
Románský systém: Podle původu hroznů. Zatřídění podle pravidel apelace. Důraz na: tradici, půdu, klima, tradiční odrůdy, omezenou sklizeň, hustotu osázení, kvalitu, originalitu. Používá se ve:
- Francii
- Itálii
- Špnělsku
- Portugalsku
- v ČR reprezentuje VOC ( Víno originální cetrifikace )
Germánský systém: Podle cukernatosti moštu. Zatřídění určuje zbytkový cukr. Vína suchá, polosuchá, polosladká, sladká. Důraz na: odrůdu, zralost hroznů, obsahu cukru v moštu, zbytkový cukr ve víně, původ - oblasti a podoblasti. Používá se v:
- Německu
- Rakousku
- ČR
- Slovensku
- Novém světě
V ČR následuje toto rozdělení:
BEZ zeměpisného původu: Víno bílé, růžové a červené - dříve značená jako stolní vína
CHZO: (Chráněné zeměpisné označení) sem patří:
- Zemské víno ( české a moravské)
CHOP: ( Chráněné označení původu) sem patří kvalitní vína označená:
- Jakostní víno - tato kategorie se dále rozděluje na:
- Jakostní víno odrůdové
- Jakostní víno známkové
- Jakostní víno s přivlastkem:
- kabinetní víno
- pozdní sběr
- výběr z hroznů
- výběr z bobulí
- výběr z cibéb
- ledové víno
- slámové víno
Není to složité, že?
Příště si více povíme o jednoduchých parametrech k jednotlivým kategoriím.
Info co mám měří Český Normalizovaný Moštoměr: 1oČNM = 1kg cukru ve 100 litrech moštu
Petr Bejblík