Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
PORTO nejen v zimě, ale po celý rok
Portské víno to je tekutý oheň v žaludku, hoří jako zapálený střelný prach, má barvu tmavého inkoustu, má sladkost brazilského cukru, vůni i chuť indického koření.
Toto je nejznámější vinařský produkt Portugalska. Vína jsou dolihovávána nebo-li fortifikována. Zpravidla na 19,5 % obj. alkoholu.
Region v Portugalsku, kde se pěstují hrozny pro výrobu portských vín se jmenuje: Porto & Douro. Má celkovou rozlohu vinic 43 611 ha. Je rozdělen do 3 podoblastí. Všemi protéká řeka Douro.
- Baixo Corgo (13 490 ha)
- Cima Corgo (17 036 ha)
- Douro Superior (8 060 ha)
Podloží tvoří břidlice a žula. Podnebí: zima je studená a deštivá, léto je horké až 50oC. Hospodaří zde 33 080 vinařů.
V roce 1756 byla deklarována vinařská pravidla v regionu Douro. Tím se region stal 3. nejstarší vinařskou apelací světa. Portská vína se rozvážení respektive byla rozvážena po světě z přístavu ve městě Porto, který je vzdálen 100 km od vinařské oblasti, ležící ve vnitrozemí.
Odrůdy pro výrobu Porta:
- Modré odrůdy vinné révy: Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Francesca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cao, Touriga Franca, Touriga National, Cornifesto, Donzelinho Tinto, Periquita, Rufete, Tinta Barca, Marufo
- Bílé odrůdy vinné révy: Esgana Cao, Folgasao, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho, Arinto, Boal, Cercial, Codega, Malvasia Corada, Moscatal Galego, Donzelinho Branco, Samarrinho
VÝROBA a KLASIFIKACE:
- Sklizeň - z důvodu nedostupného terénu většinou probíhá ručně
- Získání barvy: Tradiční výroba - sešlapávání hroznů v otevřených nádržích, nazývaných lagares / Moderní vyroba - Autovinifikátory
- Fermentace - probíhá až do 6-8 % alkoholu, pak zastavení fermentace přidáním čistého destilátu, kterému se říká Aguardente
- Fortifikace: právě přidání 110 litrů tohoto vinného destilátu 77% alkoholu do 440 litrů fermentujícího moštu (poměr smíchání je přibližně 4:1) = 550 litrů sud zvaný Douro Pipa / výsledek je právě cca 20 % alkoholu
- Označení sladkosti:
- Extra dry do 40 g/l zbytkového cukru
- Dry 40-65 g/l zbytkového cukru
- Semi dry 65-90 g/l zbytkového cukru
- Sweet 90-130 g/l zbytkového cukru
- Very sweet nad 130 g/l zbytkového cukru
- Transport sudů: provádí se následující jaro po sklizni do chladných skladů v Portu (Vila Nova de Gaia je ona část města Porta přímo u řeky, kde se sudy uchovávají). Dříve se posílaly plachetnicemi nazývaných Barcos Rabelos po řece Douro. Dnes se převáží pozemní cestou.
- Zrání a lahvování: provádí se ve sklepech v Portu. Od roku 1986 již také přímo u producentů. Vznikají rozdílné styly Ruby / Tawny. Každá láhev je opatřena kolkem.
Klasifikace portských vín:
- Základní kategorie:
- White Port - zraje v sudu, stářím světlá barva tmavne
- Rosé Port - nenechává se vyzrávat
- Ruby Port - zrání v nerezovém tanku, zamezen přístup vzduchu, další zrání v lahvi, stářím se tmavá barva téměř nezmění
- Tawny Port - zraje v sudu, přístup vzduchu, odpařování, stářím tmavá barva získává světlý odstín
- Základní kategorie:
- B. Speciální kategorie:
- RUBY styl:
- Ruby Reserve Port
- LBV (Late Bottled Vintage) Port - produkt jednoho ročníku
- V.P. Vintage Port - nejlepší ročníky
- Single Quinta Vintage Port
- TAWNY styl:
- Tawny Reserve Port
- Tawny 10, 20, 30, 40 years old Port - systém Solery
- Colheita Port - minimálně 7 let zrání v sudu
- RUBY styl:
TIP PRO VÁS: Porto Valriz 10 years - Coimbra de Mattos = z naší nabídky portských vín.
Petr Bejblík