=== Milujete Sauvignon? Jsou tu pro Vás NOVĚ legendární z LOIRE - záložka FRANCIE / Val de Loire ===
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 380,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
27.02.2023
53) Máte rádi šampaňské?
Ano. Kdo ho pozná ten ho miluje .... Zastavte se u naší nabídky. Nezrujnuje Vás. Potěší. Francouzská vína / Champagne Tip pro Vás:   Champagne Les ... číst celé
21.01.2023
52) Nové DEGUSTACE na ÚNOR a BŘEZEN jsou připraveny
Ano. Připravili jsme pro Vás opravdu nevšední 3 degustace na únor a březen 2023. Více zajímavostí ZDE. obr. Bordeaux - Chateau Pape Clément, 1. skl... číst celé
02.01.2023
51) Degustace, které chutnali v roce 2022
Degustace pořádáme již 10 let. V roce 2023 je opět plánujeme. Snažíme se o stoupající přitažlivost. Pestrost.Pojďme se podívat na výběr ochutnávek co... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!

Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Drinks
  4. PORTO nejen v zimě, ale po celý rok
23.05.2021
Drinks

PORTO nejen v zimě, ale po celý rok

Portské víno to je tekutý oheň v žaludku, hoří jako zapálený střelný prach, má barvu tmavého inkoustu, má sladkost brazilského cukru, vůni i chuť indického koření.
Toto je nejznámější vinařský produkt Portugalska. Vína jsou dolihovávána nebo-li fortifikována. Zpravidla na 19,5 % obj. alkoholu.

Region v Portugalsku, kde se pěstují hrozny pro výrobu portských vín se jmenuje: Porto & Douro. Má celkovou rozlohu vinic 43 611 ha. Je rozdělen do 3 podoblastí. Všemi protéká řeka Douro. 

    • Baixo Corgo         (13 490 ha)
    • Cima Corgo          (17 036 ha)
    • Douro Superior    (8 060 ha)

Podloží tvoří břidlice a žula. Podnebí: zima je studená a deštivá, léto je horké až 50oC. Hospodaří zde 33 080 vinařů.
V roce 1756 byla deklarována vinařská pravidla v regionu Douro. Tím se region stal 3. nejstarší vinařskou apelací světa. Portská vína se rozvážení respektive byla rozvážena po světě z přístavu ve městě Porto, který je vzdálen 100 km od vinařské oblasti, ležící ve vnitrozemí.

Odrůdy pro výrobu Porta:

  • Modré odrůdy vinné révy: Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Francesca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cao, Touriga Franca, Touriga National, Cornifesto, Donzelinho Tinto, Periquita, Rufete, Tinta Barca, Marufo
  • Bílé odrůdy vinné révy: Esgana Cao, Folgasao, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho, Arinto, Boal, Cercial, Codega, Malvasia Corada, Moscatal Galego, Donzelinho Branco, Samarrinho   

VÝROBA a KLASIFIKACE:

  • Sklizeň - z důvodu nedostupného terénu většinou probíhá ručně
  • Získání barvy: Tradiční výroba - sešlapávání hroznů v otevřených nádržích, nazývaných lagares / Moderní vyroba - Autovinifikátory
  • Fermentace - probíhá až do 6-8 % alkoholu, pak zastavení fermentace přidáním čistého destilátu, kterému se říká Aguardente
  • Fortifikace: právě přidání 110 litrů tohoto vinného destilátu 77% alkoholu do 440 litrů fermentujícího moštu (poměr smíchání je přibližně 4:1) = 550 litrů sud zvaný Douro Pipa / výsledek je právě cca 20 % alkoholu
  • Označení sladkosti:
        1. Extra dry     do 40     g/l    zbytkového cukru
        2. Dry              40-65    g/l   zbytkového cukru
        3. Semi dry     65-90     g/l   zbytkového cukru
        4. Sweet          90-130   g/l   zbytkového cukru
        5. Very sweet  nad 130  g/l  zbytkového cukru
  • Transport sudů: provádí se následující jaro po sklizni do chladných skladů v Portu (Vila Nova de Gaia je ona část města Porta přímo u řeky, kde se sudy uchovávají). Dříve se posílaly plachetnicemi nazývaných Barcos Rabelos po řece Douro. Dnes se převáží pozemní cestou.
  • Zrání a lahvování: provádí se ve sklepech v Portu. Od roku 1986 již také přímo u producentů. Vznikají rozdílné styly Ruby / Tawny. Každá láhev je opatřena kolkem.

Klasifikace portských vín:

    1. Základní kategorie:
        • White Port - zraje v sudu, stářím světlá barva tmavne
        • Rosé Port - nenechává se vyzrávat
        • Ruby Port - zrání v nerezovém tanku, zamezen přístup vzduchu, další zrání v lahvi, stářím se tmavá barva téměř nezmění
        • Tawny Port - zraje v sudu, přístup vzduchu, odpařování, stářím tmavá barva získává světlý odstín
  1.     B. Speciální kategorie:
        1. RUBY styl:
            1. Ruby Reserve Port
            2. LBV (Late Bottled Vintage) Port - produkt jednoho ročníku
            3. V.P. Vintage Port - nejlepší ročníky
            4. Single Quinta Vintage Port
        2. TAWNY styl:
            1. Tawny Reserve Port
            2. Tawny 10, 20, 30, 40 years old Port - systém Solery
            3. Colheita Port - minimálně 7 let zrání v sudu

TIP PRO VÁS: Porto Valriz 10 years - Coimbra de Mattos = z naší nabídky portských vín.

Petr Bejblík

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz