Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Společenská vína - Petr Bejblík
Pod Stárkou 423/25
140 00 Praha 4
tel: +420 775 67 12 01
napište nám

Úvod » Francouzská vína » Champagne

Francouzská vína / Champagne

Champagne – bezpochyby není na světě větší legendy co se týče šumivých vín, než tato nejsevernější vinařská oblast Francie ležící 150km východně od Paříže.

Centrem Champagne je město Epernay. Druhé srdce Champagne, ale i celé Francie je město Remeš (Reims), kde v místní Cathédrale Notre – Dame byla korunována většina francouzských králů.

Původně se v této oblasti vyráběla tichá vína, což přicházející středověk změnil. V roce 1668 vstupuje do opatství ve vesničce v Hautvillers, nedaleko Epernay, benediktinský mnich Pierre Pérignon. Bylo mu 30 let. S odstupem času můžeme říci, že běh tohoto regionu nasměroval úplně jiným směrem. Jeho obrovský přínos je v jeho práci a inovacích. Pravděpodobně při snaze odstraňování bublin z vína, které se považovaly v té době za nežádoucí, prosazoval kultivaci hroznů na vinici, sběr z jednotlivých poloh samostatně, míšení různých vinic k dosažení vyšší kvality, vynálezu tradičního lisu na Champagne, používání korku, využití pevného anglického skla…

Dalším zlomem bylo na konci 17. století objevení košíčku, který udrží korkový uzávěr - tzv. agrafy.

Přesto trvalo téměř 200 let než se plně vyvinul postup pro výrobu Champagne v  druhotném kvašení v lahvi. Dnes označovaný jako Tradiční metoda – dříve šampaňská metoda. Ten dlouhý vývoj byl založen na postupném vylepšování jednotlivých kroků. Přispěl i L. Pasteur, který v roce 1857 popsal chování kvasinek v procesu fermentace. Nicole – Barbe Clicquot Ponsrdin se snažila odstranit nečistoty z lahve. V roce 1810 její sklepmistr Antoine Muller vymyslel způsob natáčení a postupného zvedání lahve od úhlu 45o až do svislé polohy. Tento ruční proces trvá přibližně 6 týdnů. Dnes je nahrazen mechanizací. Postupnou modernizací bylo možné i zvyšovat produkci z 20 miliónů lahví v 19. století na dnešních 400 miliónů lahví. Třeba využitím solného roztoku zchlazeného na teplotu pod bodem mrazu a ponořením hrdla lahve, zmražením kalů a nečistot. Nyní je možné je tlakem z lahve odstřelit, tekutinu tím maximálně vyčistit a doplnit likérem, což je určitý poměr cukru a vína a lahev uzavřít agrafou.

Tyto čtyři kroky nazýváme : tiráž – je likér složený z kvasinek a cukru k nastartování druhé fermentace, zazátkování pivní zátkou a zrání podle vinařského zákona od 15 měsíců po několik let ve vodorovné poloze, remuláž – setřásání kalů do hrdla lahve, degorsáž – zmražení hrdla a odstřelení nečistot, dosáž – přidání likéru a finální uzavření lahve.

Champagne má celkem 5 oblastí : 3 prestižní  - Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Cote des Blancs a 2 jižní oblasti – Cote des Sézanne a Cote des Bar. Pěstují se zde 3 hlavní odrůdy – Chardonnay, Pinor Noir a Pinot Meunier. Je rozdělena říčkou Marne. Nejstarší šampaňský dům Ruinart byl založen roku 1729 !! Druhy šumivého vína : Non Vintage, Vintage, Rosé, Prestige Cuvée. Varianty : Blanc de Blancs, Blanc de Noirs. Oblast má cca 4700 producentů - skladbu tvoří několik desítek velkých slavných šampaňských domů, malí pěstitelé a družstva pěstitelů.

Champagne má nesmírně bohatou historii. V době obou světových válek byla těžce zničena. Mnoho významných postav historie je spjato s touto oblastí a spousta špičkové gastronomie má zde kořeny. Mnoho drobných detailů, které tvoří dokonalost zde má svůj původ. Jeden příklad za všechny. Růžové sušenky Fossier - neodmyslitelná součást korunovace francouzských králů.

Pít Champagne, znamená pít hvězdy – řekl Dom Perignon.

A pít Champagne v Champagni je neuvěřitelný zážitek …