Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
- Úvod
- Blog
- Vína z Francie
- Champagne - historie, zajímavosti, výrobní zkratky
Champagne - historie, zajímavosti, výrobní zkratky
Katedrála Notre-Dame v Remeši je místem korunovace většiny francouzských králů.
Dříve se podávalo většinou tiché červené víno. Až při korunovaci Jindřicha III. v roce 1575 byla servírována vína pouze z oblasti Champagne. Což byl začátek rozkvětu této oblasti.
Katedrála Notre - Dame, Remeš
Historie:
1. - 4. století - první vinice z doby Římanů
9. století původní odrůdy: Gouais (Chrupka), Fromentau (Pinot gris), Morillon, Pinot Aigret
1398 český a římský král Václav IV. jednal v Remeši s francouzským králem Karlem VI. o papežském schizmatu. Oblíbil si vína z Ay - červená z odrůdy Morillon Noir /Jakubské/
1657 Dom Thierry Ruinart - mnich pochopil potenciál šumivých vín ze Champagne
1668 Dom Pierre Pérignon - benediktýnský mnichve svých 30 letech vstupuje do kláštera v Hautvillers nedaleko od Épernay. Zavádí vícero inovativních metod /skleněné lahve, korkové zátky, šetrné metody lisování, scelování různých vín z různých oblastí k lepší kvalitě atd/. Potkává zde i Doma Ruinarta.
Dvůr Ludvíka XIV. a Baronka Jeanne de Thierzy, která víno představila a pomohla uvést na královský dvůr
1721 Madame de Pompadour milovnice Champagne a milenka krále Ludvíka XV. propagovala skleničky typu "miska"
1728 25.května - vydán královský dekret krále Ludvíka XV., který dovolil lahvování vína u vinaře a zrušil povinnost transportu vína v sudech
Přichází první vlna zakládání Domů / Houses:
1729 Ruinart - první Maison de Champagne
1730 Chanoine
1734 Forest-Fourneaux, dnes Taittinger
1743 Moet & Chandon
1760 Delamotte
1772 Clicquot
1785 Heidsiek-Piper Heidsiek
1798 Jacquesson
1782 Veuve Clicquot představuje první Champagne v USA ve Philadelphii
1764 Ruinart - první vyrábí Rosé (barva koroptví oko)
1804 Císař Napoleon - přítel Jean-Remy Moeta, Champagne se stává módní záležitostí, daroval i obří legendární sud
1810 Madame Clicquot Ponsardin - první vyrábí Millesimé / Vintage
1816 Madame Clicquot Ponsardin - se svým sklepmistrem vyvinula metodu odkalování
1818 Madame Clicquot Ponsardin - první vyrábí Rosé metodou assemblage
1820 vznik tištěných vinět namísto ručně psaných
Přichází druhá vlna zakládání Domů / Houses:
1825 Joseph Perrier
1827 MUMM
1829 Bollinger
1837 De Venoge
1838 Lambry Geldermann et Deutz
1843 Krug
1849 Pol Roger
1851 Charles Heidsieck
1857 Louis Pasteur - objevení vlivu kvasinek na fermentaci vína
1874 vyroben první BRUT /dnes 92 % produkce/ v té době běžně obsah cukru 150-200 g/l
1880 vznik drátěného košíčku "Muselet"
1896 Ruinart - první reklama na Champagne /namaloval Alfons Mucha/
1891 Champagne - chráněný pojem v mezinárodních smlouvách /Madridské smlouvy/
1898 založena AVC /Association Viticole Champenoise/ sdružení pěstitelů viné révy z oblasti Champagne
1904 založení Fedaration of Champagne /syndicats/
1905 první regulace Champagne
1908 vinařské oblasti stanovené vládou Francie
1911 kategorizace vinohradů "echelle des crus"
1935 založení sdružení, které bylo předchůdcem CIVIC /1941/
1936 vznik AOC /Appellation d´Origine Controlée/
1936 Moet & Chandon - vyrábí své první Millesimé
1941 založení CIVIC
2010 22.11. sjednocení všech pravidel v Champagni do jednoho předpisu
2015 oblast Champagne je součástí světového dědictví UNESCO
ZAJÍMAVOSTI:
Velikosti lahví:
20 cl Quarter bottle
37,5 cl Half bottle
75 cl Bottle
1,5 l Magnum
3 l Jeroboam
6 l Methuselah
9 l Salmanazar
12 l Balthazar
15 l Nebuchadnezzar
18 l Solomon
Solomon lahev - objem18 litrů / váha 11,5 kg, cena prázdné lahve 38 000 Kč
19.10. Champagne day - Mezinárodní den Champagne
Množství CO2 v Champagne - 25-30 g/l
Křídové podloží: 1 m3 pojme 300 l vody
Teplota podávání: 8 - 10oC
Ročníky století: 1928, 1996
Problematický ročník: 1984
Snad jeden nesmrtelný a náš nejoblíbenější citát za všechny.
LILY Bollinger:
"Piji šampaňské vždy, když jsem šťastná a také když jsem smutná. Někdy ho piji, když jsem sama. Když mám společnost, považuji to za povinnost. Těším se s ním, když nemám hlad, a piji ho, když hlad mám. Jinak se ho ani nedotknu - tedy pokud zrovna nemám žízeň."
Výrobní zkratky:
Coopérateur - družstevník
Coopérative - družstvo
Récoltant - pěstitel, vinař nepatřící do žádného družstva zpracovává vlastní vína
RC - Récoltant Coopérateur, vinař člen družstva
R.D. - Récemment Dégorgé, nedávno degoržováno - Bollinger
CM - Coopérativ de Manipulant, družstvo zpracovává hrozny členů a vyrábí z nich víno
Margue - značka
Acheteur - kupující
ND - Négociant Distributeur, společnost nakupující hotové lahve a opatřuje je vlastní etiketou
NM - Négociant Manipulant, nakupuje hrozny, mošt, základní víno a dále ho zpracovává - "Champagne Houses"
NÁŠ TIP PRO VÁS:
ochutnejte: Champagne Rosé Brut - Liábart - Régnier
DALŠÍ TIP PRO VÁS:
doporučujeme Champagne Demi Sec - Didier Herbert
Katedrála Saint Rémy, Remeš
Petr Bejblík, sommelier