Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
Bobule - její složení a další zajímavosti
obr. Alsace, Francie: Pinot Gris
Pojďme si povědět pár slov o složení hroznů a ještě o krok dál o složení bobulí.
Druhy HROZNU / BOBULÍ:
Stolní odrůdy - větší bobule, méně koncentrované určené k přímé komzumaci
Moštové odrůdy - menší bobule, koncentrované určené primárně k výrobě vína
Složení BOBULE:
Slupka - obsahuje barviva, třísloviny, aromatické látky
Dužina - obsahuje vodu, cukry, kyseliny
Páteř bobule
Semena - obsahují hořké třísloviny, plej
Stopka neboli třapina - obsahuje hořké třísloviny, trpkou chuť
obr. Bourgogne, Francie: Romanée Conti, Pinot Noir
BARVIVA a bobule:
Bílá bolule obsahuje:
zelené a žluté barvivo:
Chlorofyl - zelené barvivo
Xantofyl - žluté barvivo
vyrábí se bílá a oranžová vína
Modrá bolule obsahuje:
modré barvivo:
Antokyan - modré barvivo ve slupce
vyrábí se červené víno, rosé, bílé víno
Barvířka - Teinturiére, tmavé barvivo ve slupce + dužině
vyrábí se červené víno (odrůdy: Alibernet, Neronet, Regent, Alicante Bouschet, Colorino atd)
Zralost hroznů:
technologická zralost:
obsah cukru - měříme Refraktometrem
obsah kyselin - hlavní faktor v Champagni
fenolická zralost:
kontrolujeme zralost slupky, třapin, semene
RMUT:
jestliže kvasíme společně mošt se slupkou a ostatními částmi bobule tato hmota se nazývá rmut. Nejčastěji při výrobě červeného vína.
MATOLINA:
pevné zbytky bobulí po lisování či fermentaci.
Většinou se dále zpracovávají na výrobu produktu typu grappa nebo na hroznový olej (semena).
Úplný pevný zbytek se granuluje na krmivo či se využívá jako palivo.
obr. Alsace, Francie: matolina
NÁŠ TIP PRO VÁS: ochutnejte: PINOT GRIS SELECTION, Joel Siegler, Alsasko, Francie
Petr Bejblík, sommelier