=== Nepřehlédněte nové degustace na ÚNOR a BŘEZEN 2023 ===
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 380,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
21.01.2023
52) Nové DEGUSTACE na ÚNOR a BŘEZEN jsou připraveny
Ano. Připravili jsme pro Vás opravdu nevšední 3 degustace na únor a březen 2023. Více zajímavostí ZDE. obr. Bordeaux - Chateau Pape Clément, 1. skl... číst celé
02.01.2023
51) Degustace, které chutnali v roce 2022
Degustace již pořádáme 10 let. V roce 2023 je opět plánujeme. Snažíme se o stoupající přitažlivost. Pestrost.Pojďme se podívat na výběr ochutnávek co... číst celé
15.12.2022
50) Vynikající vína z JURY
Ano.Malá vinařská oblast Francie.Váš zájem nás těší. Nabídku z JURY stále rozšiřujeme! Neváhejte tyto netradiční vína vyzkoušet a přidat se k ostatním... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!

Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. FOOD
  4. Bobule - její složení a další zajímavosti
26.12.2022
FOOD

Bobule - její složení a další zajímavosti

obr. Alsace, Francie: Pinot Gris

Pojďme si povědět pár slov o složení hroznů a ještě o krok dál o složení bobulí.

Druhy HROZNU / BOBULÍ:

Stolní odrůdy - větší bobule, méně koncentrované určené k přímé komzumaci

Moštové odrůdy - menší bobule, koncentrované určené primárně k výrobě vína

 

Složení BOBULE:

Slupka - obsahuje barviva, třísloviny, aromatické látky

Dužina - obsahuje vodu, cukry, kyseliny

Páteř bobule

Semena - obsahují hořké třísloviny, plej

Stopka neboli třapina - obsahuje hořké třísloviny, trpkou chuť

obr. Bourgogne, Francie: Romanée Conti, Pinot Noir

BARVIVA a bobule:

Bílá bolule obsahuje:

zelené a žluté barvivo:
Chlorofyl - zelené barvivo
Xantofyl - žluté barvivo
vyrábí se bílá a oranžová vína

 

Modrá bolule obsahuje:

modré barvivo:
Antokyan - modré barvivo ve slupce
vyrábí se červené víno, rosé, bílé víno
Barvířka - Teinturiére, tmavé barvivo ve slupce + dužině
vyrábí se červené víno (odrůdy: Alibernet, Neronet, Regent, Alicante Bouschet, Colorino atd)

 

Zralost hroznů:

technologická zralost: 
obsah cukru - měříme Refraktometrem
obsah kyselin - hlavní faktor v Champagni
fenolická zralost:
kontrolujeme zralost slupky, třapin, semene

 

RMUT:
jestliže kvasíme společně mošt se slupkou a ostatními částmi bobule tato hmota se nazývá rmut. Nejčastěji při výrobě červeného vína.

 

MATOLINA:
pevné zbytky bobulí po lisování či fermentaci.
Většinou se dále zpracovávají na výrobu produktu typu grappa nebo na hroznový olej (semena). 
Úplný pevný zbytek se granuluje na krmivo či se využívá jako palivo.



obr. Alsace, Francie: matolina 

 

NÁŠ TIP PRO VÁS:   ochutnejte:  PINOT GRIS SELECTION, Joel Siegler, Alsasko, Francie

Petr Bejblík, sommelier

 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz