Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Společenská vína - Petr Bejblík
Pod Stárkou 423/25
140 00 Praha 4
tel: +420 775 67 12 01
napište nám

Úvod » Francouzská vína » Beaujolais

Francouzská vína / Beaujolais

Francouzi říkají, že Beaujolais je brána do Burgundska ... cesta k jeho pochopení :)

Milovníci červeného vína často apelaci Beaujolais přehlížejí, ovšem neprávem. Neuvažujme nyní o Beaujolais  Nouveau. To je jiná kapitola, která slibuje některým vinařům zisky, ale ke škodě kvality vína samotného a této nádherné oblasti. Mnozí výrobci si již toto uvědomují a chystají změny. Ale vraťme se ke klasickému Beaujolais.

Oblast Beaujolais se rozprostírá v oblasti o délce 55 km mezi městy Macon a Lyon.

Můžeme ho rozdělit na dvě poloviny. Horní část Beaujolais je kopcovitá (až 450 m nad mořem). Půda se skládá z písčitého jílu na žulovém podloží. Dolní část je již rovinatější a půda jílovitější.

V Beaujolais se pěstuje odrůda Gamay. Gamay je symbolem i synonymem pro Beaujolais. Je to nenáročná odrůda, které se daří i ve složitých půdních podmínkách. Tady velice prospívá díky jedinečnému podloží až k plné zralosti. Odrůda je zde velice svěží, lehká a přesto lahodná s ovocnou příchutí. Zde se jí opravdu daří dobře. Dokladem jsou keře, které dosahují stáří 80 a více let. V malé míře zde vinaři pěstují Chardonnay v kontextu na vápencovém podloží. Bílá vína jsou zde ovšem ve výrazné menšině a kvalitou nedosahují úrovně červených vín. Je třeba zmínit i další produkt z oblasti Beaujolais - šumivý Cremant, který právě z odrůdy Chardonnay ve své citrusové ovocnosti příjemně překvapí.

Zjednodušeně lze říci, že v horní polovině je možné víno skladovat či archivovat 3 až 10 let a víno z dolní části není přímo určeno k dlouhodobému skladování. Samozřejmě jsou i výjimky.

Na etiketách se můžeme setket s termínem “Villages“. Tento nápis určuje vyšší kvalitu.

Beaujolais je vhodné k omáčkám, steakům, některé se hodí i ke zvěřině. A podle místních vinařů můžeme některá použít i jako aperitiv nebo k bílému masu či rybám.

V horní části charakter a složení půdy vytváří ostré hraniční linie. Zde je Beaujolais rozděleno do 12 oblastí (cru). Z nich přímo 10 obcí, které jsou prestižní, může uvádět své jméno přímo na etiketách. To je indicie nejvyšší kategorie i kvality. Jinak do oblasti Beaujolais celkem patří 65 vesnic.

10 cru: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Cote de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin – a - Vent, Régnié, Saint - amour. V nich má tento kopcovitý terén významný vliv na kvalitu vín. Každá oblast (cru) má svou osobitost. Vína jsou zde svěží, aromatická s jemnou tříslovinou, ovocná. Z ovoce při ochutnání poznáme višeň, ostružiny a u starších vnímáme švestku. Vína mají rubínovou barvu až k fialovým odstínům.

 



naše cena 290 Kč

skladem









naše cena 265 Kč

skladem





naše cena 220 Kč

skladem