Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
CIDRE nejen na léto
Alkoholický nápoj vyrobený kvašením jablečné šťávy.
U nás správné označení: Cidre /sidr/. Ve světě: Cider, Cidre, Sidra, Sidro, Sagardo, Apfelwein, Cydr.
Cidre se dá rozdělit na 2 zásadní typy:
- anglického typu. Cider: spíše podobný pivu
- francouzského typu. Cidre: spíše podobný vínu
To jsou asi nejpodstatnější informace hned na úvod. Chceteli se dozvědět něco málo více neváhejte číst dál. Nudit se nebudete.
Nejvíce Cidru se vyrobí ve Francii. Ovšem nejvíce se ho vypije v Anglii. Může nás to svádět k doměnce, že domovinou Cidru je právě Anglie. Pravdou je, že nápoj z kvašeného ovoce a nejen jablek byl už znám ve Středověku ve antickém Řecku. V 6. století byl Cidre přivezen do Normandie ve Francii z Baskitska ve Španělsku. V 8. století v době Karla Velikého byl již velmi oblíben. Rozkvět přišel s šířením křesťansví a vysazováním jablečných sadů. Po bitvě u Hastings v roce 1066 byl přivezen Cidre do Anglie. Zde rychle zdomácněl. Další obrovský rozmach Cidru přišel kolem roku 1890, kdy bylo 90 % vinic v Evropě zdevastováno mšičkou révokaz. To právě Cidre v podstatě nahradil spotřebu vína.
Výroba Cidru má velmi podobné etapy jako výroba vína:
- sklizň
- drcení jablek na menší kusy
- macerace částí jablek ve vlastní šťávě
- lisování
- kvašení
- stáčení, stabilizace, filtrování
- zrání i několik měsíců
- lahvování
Protože Cidre je alkoholický nápoj, lze ho rozdělit:
- 3 % alkoholu = sladký
- 3-5 % alkoholu = polosuchý
- nad 5 % alkoholu = suchý
Složení jabloňových sadů je pro kvalitní Cidre nejdůležitější. Známe až 400 vhodných odrůd jabloní pro Cidre. Ty se zásedně liší od těch hezkých tvarů jablek, kterými si zdobíme stůl. Ano. Ty nevzhledné jsou ty pravé. Ideální Cidre sad by měl obsahovat 30 druhů jabloní. Tím vygenerujeme vůbec nejzákladnější faktor poměru skladby Cidru. Rovnováhu mezi:
- sladkost = ovocné tóny, výše alkoholu
- kyselost = lehkost, svěžest, jemnost
- hořkost = taniny, tělo, strukturu
Možná Vás překvapí s jakou pestrostí Cidru nebo jablečných produktů se můžeme potkat:
- čistý, čirý, průzračný
- nefiltrovaný
- světlý
- růžový (speciální odrůda jablek)
- BIO
- perlivý (druhotné kvašení v lahvi)
- Cidre nouveau (obdoba Beaujolais Nouveau)
- sur lie (ležení na kvasinkách)
- slámový Cidre
- ledový Cider z kanadského Quebecu
- Calvados ( jablečná pálenka)
- Pommeau ( jablečný likér)
- Jablečné víno = což je v podstatě Cidre
- jablečné mošty
Cidre je oblíbený nápoj v západní Evropě. Především ve Velké Británii, Irsku, Francii nebo Španělsku. U nás také najdeme několik kvalitních výrobců. Spotřeba je zatím nesmělá. V oblibě převažují Cidre pivního-anglického typu.
Anglie: výroba z jablečného koncentrátu, může se doslazovat i dochucovat, délka vyroby několik týdnů = levnější produkt. Podobnost k pivu.
Francie: výroba z čerstvého moštu, nesmí být doslazována dochucován, zrání několik měsíců = dražší produkt. Podobnost k vínu.
TIP pro Vás: trvanlivost Cidre ála víno je 1 rok (nebo li 1 sezónu). Na trh přichází na podzim, kdy se sklízí nová úroda.
TIP JEŠTĚ JEDEN: Srdcem Cidre ve Francii je BRETAŇ a NORMANDIE.
A JEŠTĚ JEDEN DALŠÍ TIP: Z Bretaně. Příklad vášně pro jablka. Recept z bretonské kuchyně: sladká palačinka (crepes) s jablečným pyré, flambována calvadosem, doprovázená jablečným likérem pommeau a kávou.
Petr Bejblík