=== NOVĚ pro VÁS vína z NĚMECKA / oblast FRANKY v VDP KVALITĚ + VÍTĚZ GRAND TESTU časopisu WINE & DEGUSTATION 9/2022 kategorie SILVANER :) === NOVĚ v nabídce ŠAMPION 2022 nejlepší víno z české vinařské oblasti: Rulandské šedé - Vinařství Vondrák ČESKÁ REPUBLIKA / ČECHY
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 380,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
12.09.2022
49) ŠAMPION roku 2022 u nás - Vinařství Vondrák - Mělník
Ano. Je to tak.Vinařství Vondrák z Mělníka získalo zlatou medaili a titul šampiona pro rok 2022 za víno Rulandské šedé, suché = nejlepší víno z Česká ... číst celé
01.08.2022
48) Jura v plné kondici
Ano.Francie.Vína z Jury jsou opět skladem a čeká na Vás i několik novinek k objevování. Pokud máte zájem připojte se k milovníkům těchto vyhledávaných... číst celé
06.07.2022
47) Weingut Rudolf MAY
S obrovskou hrdostí jsme rozšířili naší nabídku vín.Německé vinařství Weingut Rudolf MAY.Sídlí ve vinařské oblasti Německa - FRANKY, vesnička RETZSTAD... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!

Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. FOOD
  4. Vincotto - poklady italské kuchyně
18.09.2022
FOOD

Vincotto - poklady italské kuchyně

Vincotto - je vařené víno. Ve výsledku tmavá, hustě sladší nealkoholická tekutina. Případně chcete-li sirup.

Vyrábí se převážně v jižní části Itálie. Používá se vinný mošt z hroznů z modrých odrůd. Tento mošt je nezkvašený. Nejvíce se využívají modré odrůdy: Primitivo, Negroamaro či Malvasia Nero
Proces výroby je zdánlivě jednoduchý. Hrozny se nechávají před sběrem 30 dní vysušit přímo na keřích na slunci na vinici. Výsledkem je zkoncentrovaná dužina a odpar přebytečné vody z hroznů. Vyrobíme lisováním mošt. Pomalým vařením se mošt redukuje vždy o 20 % z původního objemu. Curky se tímto karamelizují. Vytvářejí základní chuťovou linku a tělo tekutiny. Objevíme i jemné ovocné podtóny. 

Vincotto se vyrábí již od dob Římanů. Je známé po několik století z jihu Itálie z Apulie, Salenta i Basilicaty. Ale objevíme ho i ve Venetu, Lombardii, Marche a Emillia Romagna.
Vincotto lze použí při dochucení mnoha pokrmů: těstoviny, rizota, saláty, zvěřina, pečená masa, sýry i dezerty. Vynikající je i jako sladké koření. Vincotto je antioxidant a zvýrazňovač chutí. V kombinaci s octem nese název Agrodolce.
Nyní se Vincotto vyrábí po celém světě pod místním označení. Často ho například objevíme v Chorvatsku, na řecké Krétě nebo v jižní Africe. 

NÁŠ TIP PRO VÁS:   ochutnejte:   Pršut hovězí 250g     222Kč

Petr Bejblík, sommelier

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz