=== Nepřehlédněte nové degustace na ÚNOR a BŘEZEN 2023 ===
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 380,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
21.01.2023
52) Nové DEGUSTACE na ÚNOR a BŘEZEN jsou připraveny
Ano. Připravili jsme pro Vás opravdu nevšední 3 degustace na únor a březen 2023. Více zajímavostí ZDE. obr. Bordeaux - Chateau Pape Clément, 1. skl... číst celé
02.01.2023
51) Degustace, které chutnali v roce 2022
Degustace již pořádáme 10 let. V roce 2023 je opět plánujeme. Snažíme se o stoupající přitažlivost. Pestrost.Pojďme se podívat na výběr ochutnávek co... číst celé
15.12.2022
50) Vynikající vína z JURY
Ano.Malá vinařská oblast Francie.Váš zájem nás těší. Nabídku z JURY stále rozšiřujeme! Neváhejte tyto netradiční vína vyzkoušet a přidat se k ostatním... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!

Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. FOOD
  4. Vincotto - poklady italské kuchyně
18.09.2022
FOOD

Vincotto - poklady italské kuchyně

Vincotto - je vařené víno. Ve výsledku tmavá, hustě sladší nealkoholická tekutina. Případně chcete-li sirup.

Vyrábí se převážně v jižní části Itálie. Používá se vinný mošt z hroznů z modrých odrůd. Tento mošt je nezkvašený. Tedy bez alkoholu. Nejvíce se využívají modré odrůdy: Primitivo, Negroamaro či Malvasia Nero
Proces výroby je zdánlivě jednoduchý. Hrozny se nechávají před sběrem 30 dní vysušit přímo na keřích na slunci na vinici. Výsledkem je zkoncentrovaná dužina a odpar přebytečné vody z hroznů. Vyrobíme lisováním mošt. Pomalým vařením se mošt redukuje vždy o 20 % z původního objemu. Curky se tímto karamelizují. Vytvářejí základní chuťovou linku a tělo tekutiny. Objevíme i jemné ovocné podtóny. 

Vincotto se vyrábí již od dob Římanů. Je známé po několik století z jihu Itálie z Apulie, Salenta i Basilicaty. Ale objevíme ho i ve Venetu, Lombardii, Marche a Emillia Romagna.
Vincotto lze použí při dochucení mnoha pokrmů: těstoviny, rizota, saláty, zvěřina, pečená masa, sýry i dezerty. Vynikající je i jako sladké koření. Vincotto je antioxidant a zvýrazňovač chutí. V kombinaci s octem nese název Agrodolce.
Nyní se Vincotto vyrábí po celém světě pod místním označení. Často ho například objevíme v Chorvatsku, na řecké Krétě nebo v jižní Africe. 

NÁŠ TIP PRO VÁS:   ochutnejte:   Pršut hovězí 250g     222Kč

Petr Bejblík, sommelier

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz