Novinky
27.02.2023
53) Máte rádi šampaňské?
Ano. Kdo ho pozná ten ho miluje ....
Zastavte se u naší nabídky. Nezrujnuje Vás. Potěší.
Francouzská vína / Champagne
Tip pro Vás: Champagne Les ...
číst celé
21.01.2023
52) Nové DEGUSTACE na ÚNOR a BŘEZEN jsou připraveny
Ano.
Připravili jsme pro Vás opravdu nevšední 3 degustace na únor a březen 2023.
Více zajímavostí ZDE.
obr. Bordeaux - Chateau Pape Clément, 1. skl...
číst celé
02.01.2023
51) Degustace, které chutnali v roce 2022
Degustace pořádáme již 10 let.
V roce 2023 je opět plánujeme. Snažíme se o stoupající přitažlivost. Pestrost.Pojďme se podívat na výběr ochutnávek co...
číst celé
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
Může Vás zajímat ...
- Úvod
- Blog
- Vína z Čech a Moravy
- Tajemství původu 3 - Vyčteníčko aneb Zápisky vinné i nevinné - Tentokrát lehce gastronomické
30.03.2022
Tajemství původu 3 - Vyčteníčko aneb Zápisky vinné i nevinné - Tentokrát lehce gastronomické
Po původu jsme lehce zapátrali, pokračování nechám, až se vyčasí, neb exkurzím do sklípků svědčí hezké dny, kdy si lépe uvědomíme, že se sklenkou vína stačí výlet na zápraží a život je stejně krásný...
Protože vařím jen svátečně a když se mi chce /to je většinou chlapská doména - a taky se jim moc nechce mýt nádobí!/, tak jsem se inspiroval knihami a jedno z klíčových poučení pro mne bylo - Vaříš-li cokoliv ve vodě, je lépe nahradit vodu vývarem, který již sám o sobě dodává základní chuť -. To jsem přijal za své a například rýži při dušení zásadně zalévám vývarem.

Ten lze buď poctivě vyrobit dle receptury, nebo nahradit produkty práce jiných - kostkami či různými koupenými a již hotovými polotovary. Ovšem abychom se nechlubili jen cizím peřím, můžeme přidat třeba sušené houby /do vývaru/ nebo čtvrtku cibule s napíchanými hřebíčky, ta úžasně rýži provoní...
Ale na tomto místě o tom píšu proto, že jsem vyzkoušel přidat do vývaru i víno a funguje to! Množství vína - podle chuti, ale pod dvě deci bych nešel, rýže má lehce nakyslou chuť, zvolit můžeme i víno červené, poté je i barva rýže narůžovělá.
Ještě bych měl dodat, že karí rýže dle indické inspirace je sama o sobě plnohodnotným pokrmem, který není pouhou přílohou k hlavnímu jídlu. Pro inspiraci do rýže můžeme přidat cibuli, šunku, sušená i čerstvá rajčata, mandle či arašídy, rozinky jsou úžasné!
Dále třeba houby - žampiony, ale i jiné, klidně i sušené, které přihodíme do vývaru k zalití rýže...
Poslední věc ke dnešnímu vaření, víno se hodí i do většiny klasických polévek, ale nutno vykoušet opatrně dávkování.
A na úplný závěr - Limetka je vždycky lepší než citrón, ať už ji přidáte k čemu chcete!

Tomáš Štipský
Psáno exklusivně pro firmu Společenská vína