Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
DELIKATESY
Delikatesy nejsou pouze obyčejné uzeniny! Delikatesy jsou produkty vyráběné z prvotřídních mnohdy prémiových surovin. Receptury jsou i stovky let staré. Spojené s historií a tradicí. Jsou typické a zárověň profilační pro urřité regiony např. pravý uherský salám vyráběný v Szegedi, Maďarsko. Dost často jsou i bez lepku. V žádném případě se neužívají náhražky, chemické komponenty atd. sloužící ke zlevnění produktu. Delikatesy jsou většinou vyráběny ručně menšími výrobci. Dobrou chuť. Vybírejte z naší mlsné nabídky.
NÁŠ TIP: základní pravidlo zní: nezapomeňte na víno. To k delikatesám určitě neodmyslitelně patří.
Proč ne klobásy?
Klobása je jídlo, které doprovází člověka už od starověku. Nejen Sumerové, ale i starověcí Číňané a další mýtické národy znali tento způsob zpracování masa, který prodlužuje jeho trvanlivost a umožňuje uchování na delší dobu. V antickém Řecku i Římě platila klobása za znamenitou pochoutku. Proto není pochyb, že si vždy klobása našla cestu k mlsným jazýčkům. Klobásy se konzumují syrové, vařené, pečené, marinované, grilované, používají se i jako ingredience do jiných jídel. Snad vůbec největší oblibu získala klobása v sousedním Německu. Milují ji nade vše. Stala se zde doslova kultovním pojmem.
I v Česku si klobása vydobyla slávy. Najdeme ji tu v mnoha různých krajových podobách. Nebo Francie, která klobásy vyladila k dokonalosti.
Nebo paštiky?
Že neznáte francouzské paštiky, které patří pro svoji lahodnost mezi jedny z nejvyhledávanějších delikates? Francouzská kuchyně nabízí další masové pochoutky: Pâté, terrine a rillettes.
Pâté neboli paštika je připravována z masa, které bylo rozemleto na hodně jemno. Můžeme ji servírovat teplou i studenou. Terina je připravená ze směsi nahrubo rozemletého masa, může ale být i z ryb se zeleninou nebo sušeným ovocem. Může mít různá aromata: česnek, pepř, bylinky, lanýže, koňak nebo jiný alkohol. Servíruje se za studena nakrájená na plátky. Rillettes jsou velmi starou francouzskou specialitou. Město Tours vlastní ochranou známku Rillettes de Tours. Maso, většinou vepřové, dlouho vařené ve vlastním tuku a šťávě, dokud se nezačně úplně rozpadat. Po zchlazení tuk vytvoří přirozenou vrstvičku. "Rijetky" se servírují dobře vychlazené.
Pršut je kus masa!
Pršut je původně druh sušené vepřové šunky. Původ najdeme v Itálii. Ovšem v různých obměnách se vyrábí i v dalších středomořských státech. Vepřové maso se nejprve na několik týdnů až měsíců naloží v soli nebo směsi soli a koření. To odlišuje různé styly výroby. Po té se několik měsíců či let suší na dobře větraném místě. Italské slovo prosciutto pochází z latinského slova perexsuctum, které znamená „důkladně vysušený“.
Salámová tradice?
Salámy jsou velmi hojně rozšířeny zejména ve střední a jižní Evropě. Charakterizuje je veliké množství rozličných druhů. Dají se rozdělit na měkké salámy např. Gothajský salám, tepelně opracované např. Vysočina a tepelně neopracované např. oblíbený lovecký salám. Při výrobě se využívá na hrubo nasekané maso a přísady. Právě kvalita masa a jeho druhy, složení kořenících směsí i detaily receptur výroby nám dokáží vykouzlit milovanou i neodmyslitelnou pochoutku.
Neváhejte vyzkoušet naší nabídku. Např. BEZ LEPKU je většina výrobků.
JEŠTĚ JEDEN TIP: Snoubení delikates s vínem PŘÍŠTĚ.
Petr Bejblík