Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
- Úvod
- Blog
- Vína z Čech a Moravy
- CUKERNATOST moštu a ZBYTKOVÝ cukr ve víně
CUKERNATOST moštu a ZBYTKOVÝ cukr ve víně
Máte rádi cukr? Nebo ne? Pojďme se podívat, která vína Vám budou chutnat. Tedy určitě neuškodí si připomenout rozložení cukru ve víně.
Cukernatost je množství cukru v bobulích hroznu při sběru. Zralost hroznů se měří: refraktometrem.
Poté ve vylisovaném moštu cukernatost měříme: Český Normalizovaný Moštoměr ( oČNM)
1oČNM = 1kg cukru ve 100 litrech moštu = v germánském ( našem) systému je cukernatost moštu základním ukazatelem pro rozdělení vín do jakostních tříd.
Pojďme na 3 přehledné tabulky:
ZBYTKOVÝ CUKR VE VÍNĚ: ( cukr, který se nespotřeboval při kvašení, většínou se jedná o fruktózu. Glukózu neboli hroznový cukr většinou kvasinky spotřebují )
TICHÁ VÍNA:
- Suché do 4g cukru / litr suché, trocken, dry, sec, seco
- Polosuché do 12g cukru / litr polosuché, halbtrocken, medium dry, demi-sec, meio seco
- Polosladké do 45g cukru / litr polosladké, lieblich, medium, medium sweet, moelleux, amabile, meio doce
- Sladké nad 45g cukru / litr sladké, suss, sweet, doux, dolce, doce, dulce
ŠUMIVÁ VÍNA:
- Brut nature ( přírodně tvrdé) do 3g cukru / litr ( bez dosage) bruto natural, dosage zéro, brut natur
- Extra brut ( zvláště tvrdé) do 6g cukru / litr extra herb, extra bruto
- Brut ( tvrdé) do 12g cukru / litr herb, bruts, bruto, zelo sucho
- Extra dry ( zvláště suché) 12 - 17g cukru / litr extra trocken, extra seco, suho, extra sec
- Sec ( suché) 17 - 32g cukru / litr trocken, secco, dry, seco, torr, kuiva, polsuho
- Demi - sec ( polosuché) 32 - 50g cukru / litr halbtrocken, abboccato, medium dry, semi seco, meio seco
- Doux ( sladké) nad 50g cukru / litr mild, dolce, sweet, dulce, doce, dulce, saldus
CUKERNATOST MOŠTU: (kategorie vín dle cukernatosti moštu, cukr v moštu před kvašením)
- Víno (bývalé stoní víno) bez zeměpisného původu min 11oČNM
- Zemské víno (CHZO) min 14oČNM
- Jakostní víno (CHOP) min 15oČNM
- Odrůdové ( max 1-3 odrůdy) min 15oČNM
- Známkové ( princip mísení-stejná kvalita) min 15oČNM
- VOC ( typické odrůdy) min 15oČNM
- S přívlastkem ( mošt se nesmí DOSLAZOVAT)
- Kabinetní víno min 19oČNM
- Pozdbní sběr min 21oČNM
- Výběr z hroznů min 24oČNM
- Výběr z bobulí min 27oČNM
- Výběr z cibéb ( ušlechtilá plíseň ) min 32oČNM
- Ledové víno ( -7oC ) min 27oČNM
- Slámové víno ( 3 měsíce vysoušení ) min 27oČNM
1oČNM = 1kg cukru ve 100 litrech moštu
Petr Bejblík