=== Milujete Sauvignon? Jsou tu pro Vás NOVĚ legendární z LOIRE - záložka FRANCIE / Val de Loire ===
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 380,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
27.02.2023
53) Máte rádi šampaňské?
Ano. Kdo ho pozná ten ho miluje .... Zastavte se u naší nabídky. Nezrujnuje Vás. Potěší. Francouzská vína / Champagne Tip pro Vás:   Champagne Les ... číst celé
21.01.2023
52) Nové DEGUSTACE na ÚNOR a BŘEZEN jsou připraveny
Ano. Připravili jsme pro Vás opravdu nevšední 3 degustace na únor a březen 2023. Více zajímavostí ZDE. obr. Bordeaux - Chateau Pape Clément, 1. skl... číst celé
02.01.2023
51) Degustace, které chutnali v roce 2022
Degustace pořádáme již 10 let. V roce 2023 je opět plánujeme. Snažíme se o stoupající přitažlivost. Pestrost.Pojďme se podívat na výběr ochutnávek co... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!

Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vína z Čech a Moravy
  4. CUKERNATOST moštu a ZBYTKOVÝ cukr ve víně

CUKERNATOST moštu a ZBYTKOVÝ cukr ve víně

Máte rádi cukr? Nebo ne? Pojďme se podívat, která vína Vám budou chutnat. Tedy určitě neuškodí si připomenout rozložení cukru ve víně. 

Cukernatost je množství cukru v bobulích hroznu při sběru. Zralost hroznů se měří: refraktometrem.

Poté ve vylisovaném moštu cukernatost měříme: Český Normalizovaný Moštoměr ( oČNM)

1oČNM = 1kg cukru ve 100 litrech moštu = v germánském ( našem) systému je cukernatost moštu                                                                                                                           základním ukazatelem pro rozdělení vín do jakostních tříd.

Pojďme na 3 přehledné tabulky:

ZBYTKOVÝ CUKR VE VÍNĚ: ( cukr, který se nespotřeboval při kvašení, většínou se jedná o fruktózu. Glukózu neboli hroznový cukr většinou kvasinky spotřebují )

TICHÁ VÍNA:

  • Suché                       do   4g cukru / litr        suché, trocken, dry, sec, seco
  • Polosuché                do  12g cukru / litr       polosuché, halbtrocken, medium dry, demi-sec, meio seco
  • Polosladké               do  45g cukru / litr       polosladké, lieblich, medium, medium sweet, moelleux, amabile, meio doce
  • Sladké                      nad 45g cukru / litr     sladké, suss, sweet, doux, dolce, doce, dulce

 

ŠUMIVÁ VÍNA:

  • Brut nature ( přírodně tvrdé)     do  3g cukru / litr ( bez dosage)  bruto natural, dosage zéro, brut natur
  • Extra brut ( zvláště tvrdé)          do   6g cukru / litr                       extra herb, extra bruto
  • Brut  ( tvrdé)                              do 12g cukru / litr                        herb, bruts, bruto, zelo sucho
  • Extra dry ( zvláště suché)        12 - 17g cukru / litr                      extra trocken, extra seco, suho, extra sec
  • Sec ( suché)                               17 - 32g cukru / litr                      trocken, secco, dry, seco, torr, kuiva, polsuho
  • Demi - sec ( polosuché)            32 - 50g cukru / litr                     halbtrocken, abboccato, medium dry, semi seco, meio seco
  • Doux ( sladké)                            nad  50g cukru / litr                    mild, dolce, sweet, dulce, doce, dulce, saldus

 

CUKERNATOST MOŠTU: (kategorie vín dle cukernatosti moštu, cukr v moštu před kvašením)

  • Víno (bývalé stoní víno)  bez zeměpisného původu     min 11oČNM
  • Zemské víno (CHZO)                                                      min 14oČNM
  • Jakostní víno (CHOP)                                                     min 15oČNM
    • Odrůdové  ( max 1-3 odrůdy)                              min 15oČNM
    • Známkové  ( princip mísení-stejná kvalita)          min 15oČNM
    • VOC  ( typické odrůdy)                                         min 15oČNM
    • S přívlastkem ( mošt se nesmí DOSLAZOVAT)  
        • Kabinetní víno                                    min 19oČNM
        • Pozdbní sběr                                       min 21oČNM
        • Výběr z hroznů                                   min 24oČNM
        • Výběr z bobulí                                    min 27oČNM
        • Výběr z cibéb ( ušlechtilá plíseň )      min 32oČNM
        • Ledové víno ( -7oC )                           min 27oČNM
        • Slámové víno ( 3 měsíce vysoušení ) min 27oČNM

1oČNM = 1kg cukru ve 100 litrech moštu

 

 

 

 

 

 

Petr Bejblík

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz