Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
- Úvod
- Blog
- Vína z Čech a Moravy
- Tajemství původu 4 - Vyčteníčko čtvrté - degustace a proč se jich nebát...
Tajemství původu 4 - Vyčteníčko čtvrté - degustace a proč se jich nebát...
Degustace jsou něco jako konverzace s rodilým mluvčím v jazyce, kterým chceme mluvit, ale zřetelně cítíme vlastní nedostatečnost, doufáme však, že porozumíme alespoň obstojně lektorovi.
Degustace pro pokročilé jsou zase něco jako procházka výstavou s ochotným a vzdělaným kustodem, který upozorňuje na detaily a říká, co bychom měli vidět a slyšet. Mezi tím vším si můžeme vybrat, v duchu se umístit na žebříčku mezi úplným amatérem, častým návštěvníkem a člověkem, který přichází strávit čas u dobrého vína a nemusí přemýšlet, jestli láhev, kterou si vybral, není náhodou rána naslepo...
Sommeliéři jsou vlídní, sdělují nám, proč je víno to nejlepší, kdybychom o tom snad náhodou pochybovali, učí nás základy vinné etikety, nenápadně nabádají k rozvážnému ochutnávání a hlavně nutí naše jazyky, aby převalovaly víno sem a tam v ústech a marně hledali všechny přítomné chutě, které tam jistě jsou. Ale kde je chuť perníku? Proč necítím bílé ovoce? Proč mi někdy chutná líbivé víno víc, než násobně kvalitnější /a dražší a značkovější vína/? Modří už vědí, že mluvím o Vinho Verde...
A když nám potom všem důvěrně prozradí, že víno prostě musíme pít ze skleniček de luxe a bezpodmínečně s vhodným jídlem, jako jsou skřivánčí jazýčky s lanýži a kaviár z belugy, je na mindrák zaděláno...
ústřice a šneci po burgundsku
V zásadě všichni známe dvě základní poučky pro milovníky vína - pijme pokud možno víno, které nám chutná a při vaření s vínem přidávejme víno, které bychom se nestyděli pít.
A ve skutečnosti jsou degustace parádní zážitek - kroužíme sklenicemi, ochutnáváme, přičicháváme, znovu se ujišťujeme, že naše láska k vínům z Jury trvá, a doufáme, že zase narazíme na novou lásku k dalším vínům a napotřetí konečně pochopíme v čem tkví kouzlo naturálních vín...
A taky jsme ve skvělé společnosti svých bližních, která je ještě skvělejší a radostnější s počtem ochutnaných vzorků..
po degustaci
NÁŠ TIP PRO VÁS: ochutnejte výborný NATURÁLNÍ RYZLINK RÝNSKÝ z MORAVY
Tomáš Štipský