=== NOVĚ pro VÁS vína z NĚMECKA / oblast FRANKY v VDP KVALITĚ + VÍTĚZ GRAND TESTU časopisu WINE & DEGUSTATION 9/2022 kategorie SILVANER :) === NOVĚ v nabídce ŠAMPION 2022 nejlepší víno z české vinařské oblasti: Rulandské šedé - Vinařství Vondrák ČESKÁ REPUBLIKA / ČECHY
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 380,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
12.09.2022
49) ŠAMPION roku 2022 u nás - Vinařství Vondrák - Mělník
Ano. Je to tak.Vinařství Vondrák z Mělníka získalo zlatou medaili a titul šampiona pro rok 2022 za víno Rulandské šedé, suché = nejlepší víno z Česká ... číst celé
01.08.2022
48) Jura v plné kondici
Ano.Francie.Vína z Jury jsou opět skladem a čeká na Vás i několik novinek k objevování. Pokud máte zájem připojte se k milovníkům těchto vyhledávaných... číst celé
06.07.2022
47) Weingut Rudolf MAY
S obrovskou hrdostí jsme rozšířili naší nabídku vín.Německé vinařství Weingut Rudolf MAY.Sídlí ve vinařské oblasti Německa - FRANKY, vesnička RETZSTAD... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!

Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vína z Čech a Moravy
  4. Šlechtění vinné révy - přehledně

Šlechtění vinné révy - přehledně

Vitis vinifera - réva vinná, též se značí jako ušlechtilá réva nebo evropská réva.
Existuje 60 druhů vinné révy např:

  • Vitis vinifera - přes 10 000 odrůd
  • Vitis Labruska (americká réva)
  • Vitis riparia (réva pobřežní)
  • Vitis rupestris (réva skalní)
  • Vitis amurensis (réva amurská) atd

Nejstarší žijící révu najdeme ve Slovinsku v Mariboru. Stáří je odhadováno na více než 400 let.

Proč šlechtit? Smyslem dalšího šlechtění vinné révy je zvýšit její rezistenci, což znamená odolnost proti chorobám, mrazu, suchu, škůdcům, ale i třeba zkrácení vegatačního cyklu nebo zvýšení výnosů či získání nových aromatických a chuťových vlastností révy viné. Nezanedbatelným důvodem je i lepší přizpůsobení novým teplotním a klimatickým podmínkám, které stále významněji ovlivňují vinařské regiony.

Šlechtěním vznikají:

  • odrůdy stejného druhu = Vitis vinifera x Vitis vinifera
  • mezidruhové křížení = hybridní odrůdy = např Vitis vinifera x Vitis Labrusca
  • interspecifické odrůdy = také PIWI odrůdy = vznikají křížením více odrůd Vitis vinifera x hybridní odrůdy. Jsou odolné proti houbovým onemocněním. Jsou vhodné i pro BIO produkci.

Nejvýznamnější šlechtitelé v Česku:

prof. Vilém Kraus, ing Miloš Michlovský, CSc, ing Ludvík Michlovský, Lubomír Glos, Karel Neoral, Josef Bláha, Bedřich Pštros, Cyril Míša, Jaroslav Míša, ing František Mádl, Vlastimil Peřina, Jan Havlík, ing František Zatloukal, ing Václav Křivánek, ing Josef Veverka, ing Jindřich Ševčík, ing Ivana Ludvíková, ing Miloš Zbořil, ing Jaroslav Tomášek, Jiří Hladík a další.

Na Slovensku je to především legendární dvojce: ing Dorota Pospíšilová a ing Ondřej Korpás, CSc.

Seznam šlechtitelských stanic:

      • Velké Pavlovice
      • Perná
      • Polešovice
      • Vrbovce
      • Boršice
      • Lednice
      • Velké Žernoseky (dříve)
      • Karlštejn

Po vyšlechtění odrůda prochází sérií zkoušek, které trvají i několik let. Zkoušky se provádí v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském. Poté mohou být zapsány do Státní odrůdové knihy (SOK).

Státní odrůdová kniha byla založena v roce 1941. SOK združuje všechny povolené odrůdy révy vinné pro pěstování. V současnosti je zapsáno 61 odrůd:

  • 35 bílých odrůd
  • 26 modrých odrůd

Existují moštové a stolní odrůdy. Moštové jsou vhodné pro výrobu vína. Jsou koncentrovanější a mají menší bobule. Stolní odrůdy jsou určeny k přímé konzumaci. Mají větší bobule a více tekutiny v dužině.

Složení bobule:

  • STOPKA, TŘAPINA = trpká chuť, hořká tříslovina
  • SLUPKA = barviva, třísloviny, aromatické látky
  • DUŽINA = voda, cukry, kyseliny, (barviva u barvířek)
  • SEMENA = hořká tříslovina, olej

TIP PRO VÁS: vyzkoušejte nejslavnější vyšlechtěné odrůdy u nás: PÁLAVA a ANDRÉ.

Petr Bejblík

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz