Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
- Úvod
- Blog
- Vína z Čech a Moravy
- Šlechtění vinné révy - přehledně
Šlechtění vinné révy - přehledně
Vitis vinifera - réva vinná, též se značí jako ušlechtilá réva nebo evropská réva.
Existuje 60 druhů vinné révy např:
- Vitis vinifera - přes 10 000 odrůd
- Vitis Labruska (americká réva)
- Vitis riparia (réva pobřežní)
- Vitis rupestris (réva skalní)
- Vitis amurensis (réva amurská) atd
Nejstarší žijící révu najdeme ve Slovinsku v Mariboru. Stáří je odhadováno na více než 400 let.
Proč šlechtit? Smyslem dalšího šlechtění vinné révy je zvýšit její rezistenci, což znamená odolnost proti chorobám, mrazu, suchu, škůdcům, ale i třeba zkrácení vegatačního cyklu nebo zvýšení výnosů či získání nových aromatických a chuťových vlastností révy viné. Nezanedbatelným důvodem je i lepší přizpůsobení novým teplotním a klimatickým podmínkám, které stále významněji ovlivňují vinařské regiony.
Šlechtěním vznikají:
- odrůdy stejného druhu = Vitis vinifera x Vitis vinifera
- mezidruhové křížení = hybridní odrůdy = např Vitis vinifera x Vitis Labrusca
- interspecifické odrůdy = také PIWI odrůdy = vznikají křížením více odrůd Vitis vinifera x hybridní odrůdy. Jsou odolné proti houbovým onemocněním. Jsou vhodné i pro BIO produkci.
Nejvýznamnější šlechtitelé v Česku:
prof. Vilém Kraus, ing Miloš Michlovský, CSc, ing Ludvík Michlovský, Lubomír Glos, Karel Neoral, Josef Bláha, Bedřich Pštros, Cyril Míša, Jaroslav Míša, ing František Mádl, Vlastimil Peřina, Jan Havlík, ing František Zatloukal, ing Václav Křivánek, ing Josef Veverka, ing Jindřich Ševčík, ing Ivana Ludvíková, ing Miloš Zbořil, ing Jaroslav Tomášek, Jiří Hladík a další.
Na Slovensku je to především legendární dvojce: ing Dorota Pospíšilová a ing Ondřej Korpás, CSc.
Seznam šlechtitelských stanic:
- Velké Pavlovice
- Perná
- Polešovice
- Vrbovce
- Boršice
- Lednice
- Velké Žernoseky (dříve)
- Karlštejn
Po vyšlechtění odrůda prochází sérií zkoušek, které trvají i několik let. Zkoušky se provádí v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském. Poté mohou být zapsány do Státní odrůdové knihy (SOK).
Státní odrůdová kniha byla založena v roce 1941. SOK združuje všechny povolené odrůdy révy vinné pro pěstování. V současnosti je zapsáno 61 odrůd:
- 35 bílých odrůd
- 26 modrých odrůd
Existují moštové a stolní odrůdy. Moštové jsou vhodné pro výrobu vína. Jsou koncentrovanější a mají menší bobule. Stolní odrůdy jsou určeny k přímé konzumaci. Mají větší bobule a více tekutiny v dužině.
Složení bobule:
- STOPKA, TŘAPINA = trpká chuť, hořká tříslovina
- SLUPKA = barviva, třísloviny, aromatické látky
- DUŽINA = voda, cukry, kyseliny, (barviva u barvířek)
- SEMENA = hořká tříslovina, olej
TIP PRO VÁS: vyzkoušejte nejslavnější vyšlechtěné odrůdy u nás: PÁLAVA a ANDRÉ.
Petr Bejblík