=== Milujete Sauvignon? Jsou tu pro Vás NOVĚ legendární z LOIRE - záložka FRANCIE / Val de Loire ===
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 380,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
27.02.2023
53) Máte rádi šampaňské?
Ano. Kdo ho pozná ten ho miluje .... Zastavte se u naší nabídky. Nezrujnuje Vás. Potěší. Francouzská vína / Champagne Tip pro Vás:   Champagne Les ... číst celé
21.01.2023
52) Nové DEGUSTACE na ÚNOR a BŘEZEN jsou připraveny
Ano. Připravili jsme pro Vás opravdu nevšední 3 degustace na únor a březen 2023. Více zajímavostí ZDE. obr. Bordeaux - Chateau Pape Clément, 1. skl... číst celé
02.01.2023
51) Degustace, které chutnali v roce 2022
Degustace pořádáme již 10 let. V roce 2023 je opět plánujeme. Snažíme se o stoupající přitažlivost. Pestrost.Pojďme se podívat na výběr ochutnávek co... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!

Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. FOOD
  4. Víno a jeho bratr sýr - O sýru - část 1, rozdělení
02.04.2022
FOOD

Víno a jeho bratr sýr - O sýru - část 1, rozdělení

Sýr provází lidstvo již od pravěku. Nacházíme zmínky o chování domácích zvířat a plnění vaků mlékem. I Sumerové nám zanechali obrazové zmínky o využití mléka. Staří římané si pochutnávali na uzeném sýru a Columella dokonce sepsal příručku pro výrobu sýra.

Mléko - složení:

85 % voda
Laktóza - vyskytuje se v mateřském mléce savců
Tuk
Bílkoviny - nositel chutí
Minerální látky - vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, zinek
Riboflavin - vitanín B2
Stopové prvky
Vitamíny - A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K
Karoten
Enzymy - řídí většinu biochemických procesů v těle

Mléko - pro výrobu sýrů

Hlavní chovy/zvířata :
Kráva
Ovce - 1/3 % světové produkce
Koza - 2,4 % světové produkce
Buvol (vodní) - 13 % světové produkce - 97 % Asie
                                                                                                                                              Zebu

Vedlejší chovy/zvířata:
Velbloud - 1,4 % světové produkce
Dromedár
Lama
Jak
Sob
Osel
Kůň
Zebu

Druhu sýrů podle mléka

Kravské mléko
Ovčí mléko
Kozí mléko
Smíšené mléko
Ostatní mléka

 

Rozdělení sýrů podle zrání

Sýry čerstvé + tvaroh
Sýry zrající v celé hmotě
Sýry zrající směrem od povrchu do vnitřní hmoty sýra
Sýry s plísní uvnitř těsta + na povrchu

Základní typy sýrů

TVRDÉ SÝRY
Cheddar
Emmentaler
Parmigiano
Grana Padano
Comté
Gouda stará
Gruyére
Cantal starý
Cester
Alpkase

POLOTVRDÉ SÝRY
Morbier
Mimolette mladý
Beaufort
Raclette
Leerdammer
Eidam / Eidammer
Madeland
Gouda mladá
Cantal mladý

 

SÝRY VE SLANÉM NÁLEVU
Feta
Jadel
Mozzarella
Burrata
Halloumi
Ackawi

 

KOZÍ SÝRY
Chavroux
Chevre du Poitou
Sancerre
Rocamadour
Chablis de Gatine
Crottin de Chavignol

 

OVČÍ SÝRY
Pecorino
Manchego
Bryndza
Parenica
Korbáčik
Oštiepok
Ansó
Brebicet
Acorn
Abertamský sýr


SÝRY S UŠLECHTILOU BÍLOU PLÍSNÍ
Camembert
Brie
Hermelín
Kamadet
Encián
Boursault
Chaource
Coulommiers

 

ZRAJÍCÍ SÝRY
Romadúr
Blaťák
Munster
Epoisses de Bourgogne
Reblochon
Limburger
Livarot
Dauphin

 

SÝRY S UŠLECHTILOU MODROU PLÍSNÍ
Niva
Roquefort
Gorgonzola
Blue Cheddar
Blue Stilton
Bluefort
Bleu d´ Auvergne
Fourme d´ Ambert

 

ČERSTVÉ SÝRY
Pomazánky
Krémové sýry
Gervais
Mascarpone
Cottage cheese
Ricotta
Lučina
Brocciu
Stracchinata
Pave d´ Affinois

 

TAVENÉ SÝRY
Tavený Cheddar
Tavené sýry - pepř, houby, šunka, humr, koření, ořechy, krevety, ovoce

Fíky a sýr

Petr Bejblík

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz