Novinky
21.01.2023
52) Nové DEGUSTACE na ÚNOR a BŘEZEN jsou připraveny
Ano.
Připravili jsme pro Vás opravdu nevšední 3 degustace na únor a březen 2023.
Více zajímavostí ZDE.
obr. Bordeaux - Chateau Pape Clément, 1. skl...
číst celé
02.01.2023
51) Degustace, které chutnali v roce 2022
Degustace již pořádáme 10 let.
V roce 2023 je opět plánujeme. Snažíme se o stoupající přitažlivost. Pestrost.Pojďme se podívat na výběr ochutnávek co...
číst celé
15.12.2022
50) Vynikající vína z JURY
Ano.Malá vinařská oblast Francie.Váš zájem nás těší. Nabídku z JURY stále rozšiřujeme! Neváhejte tyto netradiční vína vyzkoušet a přidat se k ostatním...
číst celé
Nepropásněte NOVINKY, ZAJÍMAVÉ AKCE a DEGUSTACE!
Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
Může Vás zajímat ...
- Úvod
- Blog
- Vína z Čech a Moravy
- Tajemství původu 5 - Vyčteníčko páté - O crémantech a ústřicích
02.05.2022
Tajemství původu 5 - Vyčteníčko páté - O crémantech a ústřicích
Dnes bych komentoval aktuálně poslední degustaci, abych držel prst na tepu doby a nebyl zahlcen sentimentem...




Byla to ochutnávka dosud nejvíce navštívená, ať už těmi, kdo ústřice zbožňují, nebo milovníky cremántů a kdybych věděl, že budu psát na žhavé téma, tak bych si dal práci se zjišťováním, zda někteří nezkoušejí poprvé okusit živé dary moře, popřípadě, jaké jsou jejich dojmy, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o reportáž, tak snad příště...
Dospěl jsem k názoru, že ústřice jsou vlastně taková esence mořskosti - kdyby moře bylo živé a mělo svou vlastní chuť, tak je cítit a chutná právě takhle - vůně mořského pobřeží a slanost mořské vody, které jsou lehce operleny bublinkami crémantu...


Poučení, že ústřice je lépe kousat a nepolykat vcelku, stejně jako to, že citrón a další dochucovadla nejsou nutná, bylo pro mne novinkou, stejně jako fakt, že mají také letokruhy podle věku. Pro citrón jsem zvolil kompromis a přidal si ho až na druhou a třetí, tedy irskou jsem ochutnal původní a u bretaňské a holandské jsem neodolal kyselému pokušení...
Viňo Verde bylo lehkým zahájením, alsaské a burgundské šumivé důstojným partnerem ústřic a na závěr jurský crémant, který člověka nutí se zamyslet nad tím, že víno se nepije jako voda a není jen stimulant na rozproudění společenské zábavy.



NÁŠ TIP PRO VÁS: ochutnejte výborný Crémant d´Alsace BRUT, Francis Beck- FRANCIE - Alsasko
Tomáš Štipský