Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
O sýru - část 2, párování s víny
Většina sýrů se vhodně snoubí s bílým, růžovým a červeným vínem. Vynikající jsou i s šumivým vínem a se speciálními víny.
Smyslem snoubení je vytvořit ideální chuťovou harmonii mezi vínem a sýrem. Dokonalé snoubení nám v ústní dutině vytvoří další novou chuť, která by jinak nevznikla. Úžasný gurmánský zážitek.
Tedy ke kterým sýrům která vína?
Není to složité:
TVRDÉ SÝRY:
Cheddar, Emmentaler, Parmigiano, Grana Padano, Alpkase, Cester, Comté, Gouda stará, Cantal starý, Gruyere
Bílá vína a Růžová vína - Mladší, svěží, ovocná:
Riesling, Semillon, Sauvignon, Savagnin (Chateau Chalon)
Červená vína - Mladší, jemnější:
Sangiovese (Chianti), Pinot Noir, Merlot
Champagne
POLOTVRDÉ SÝRY:
Morbier, Mimolette mladý, Tete de Moine, Beaufort, Raclette, Leedammer, Eidam / Edammer, Madeland, Gouda mladá, Cantal mladý
Šumivá vína - Brut:
Champagne, Sekt
Bílá vína a Růžová vína - Suchá, středně plná:
Riesling, Chardonnay, Merlot rosé
Červená vína - Zralejší, středně plná:
Gamay (Beaujolais), Dolcetto
SÝRY VE SLANÉM NÁLEVU:
Ackawi, Feta, Jadel, Mozzarella, Burrata, Sirene, Halloumi
Bílá vína a Růžová vína - Středně plná, zbytkový cukr:
Soave, Chardonnay, Pinot Grigio, André rosé, Merlot rosé
Červená vína - Hebká, jemná, plnější:
Sangiovese (Brunello di Montaicino), Pinot Noir (Bourgogne Premier Cru)
KOZÍ SÝRY:
Chavroux, Crottin de Chavignol, Chevre du Poitou, Chabichou du Poitou, Chablis de Gatine, Paillot de Chevre, Rocamadour, Sancerre, Valencay
Bílá vína a Růžová vína - Aromatická, šťavnatá, suchá, zbytkový cukr, lehká, mladší:
Sauvignon blanc (Sancerre), Tramín červený, Pálava
Červená vína - Lehčí, ovocný charakter:
Pinor Noir, Gamay, Sangiovese, Modrý Portugal
OVČÍ SÝRY:
Pecorino, Manchego, Abertamský sýr, Bryndza, Parenica, Kobáčik, Oštiepok, Ansó, Brebicet, Acorn, Torta del Casar
Bílá vína a Růžová vína - Aromatická, šťavnatá, zbytkový cukr, lehká, mladší:
Muscat, Traminer, Sauvignon
Červená vína - Lehčí, ovocný charakter:
Sangiovese, Tempranillo, Gamay, Modrý Portugal
SÝRY S UŠLECHTILOU BÍLOU PLÍSNÍ:
Camembert, Brie, Hermelín, Kamadet, Encián, Boursault, Chaource, Coulommiers
Červená vína - Lehčí, suchá, ovocný charakter:
Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Gamay (Beaujolais)
CIDRÉ - Zkvašený jablečný mošt
ZRAJÍCÍ SÝRY:
Romadúr, Epoisses de Bourgogne, Blaťák, Munster, Reblochon, Limburger, Dauphin, Livarot
Bílá vína a Růžová vína - Aromatická, zbytkový cukr:
Riesling, Gewurztraminer Vendange Tardive, Moscato / Muscat, Grolleau (Rosé d´ Anjou)
Červená vína - Silnější, elegantní:
Carmenére, Merlot
SÝRY S UŠLECHTILOU MODROU PLÍSNÍ:
Niva, Roquefort, Gorgonzola, Blue Cheddar, Blue Stilton, Fourme, d´ Ambert, Bluefort, Bleu d´ Auvergne
Bílá vína - Sladká, plnější:
Sauternes, TBA, Slámová vína, Ledová vína, Tokaj Aszú
Červená vína - Opulentní:
Syrah, Malbec, Barrique
Fortifikovaná vína
Sladká, vyšší obsah alkoholu:
Porto, Sherry PX, Madeira
ČERSTVÉ SÝRY:
Pomazánky, Krémové sýry, Gervais, Mascarpone, Cottage Cheese, Rocotta, Lučina, Brocciu, Pave d´ Affinois, Stracchinata
Bílá vína a Růžová vína - Plnější, zbytkový cukr:
Tramín červený, Muškát Moravský, Irsai Oliver, André rosé, Merlot rosé, Frankovka rosé
TAVENÉ SÝRY:
Tavený Cheddar, Tavené sýry - pepř, houby, šunka, humr, koření, ořechy, krevety, ovoce
Bílá vína a Růžová vína - Výraznější, plnější, zbytkový cukr:
Riesling, Zweigeltrebe rosé, Gewurztraminer, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon rosé, Pinot Noir rosé
NÁŠ TIP PRO VÁS: ochutnejte odrůdu Merlot z Bordeaux: Chateau Reynon 2015 - Cadillac - Cotes de Bordeaux
Petr Bejblík