Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
- Úvod
- Blog
- Vína z Francie
- Mélanie PFISTER - nastupující hvězda z ALSASKA
Mélanie PFISTER - nastupující hvězda z ALSASKA
Abychom se o Mélanii Pfister a o jejich vínech dozvěděli něco víc pojďme se podívat do severního ALSASKA poblíž STRASBOURGU:
Mélanie je mladá vinařka působící v severním Alsasku, nedaleko Štrasburku. Po vystudování oboru: inženýr vinohradník a vinař v Bordeaux a Dijonu v roce 2008 převzala 10hektarové rodinné sídlo založené v roce 1780. Jejím záměrem je co nejlépe zúročit tradiční kvalitu, kterou založili její rodiče a prarodiče, a zkušenosti, které navíc získala ve špičkových vinařstvích: Zind-Humbrecht (Alsasko), Méo-Camuzet (Burgundsko), Château Cheval Blanc (Saint Emilion), Château d'Yquem (Sauternes), Fachhochschule Geisenheim(Rheingau, Německo) a Craggy Range (Nový Zéland).
Domaine se vždy snažilo vyrábět vysoce kvalitní vína: aromatická, čistá a minerální. Jejich vína jsou vždy dobře vyvážená, převážně suchá a vykazují velkou energii. Jejich Crémant, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris a Pinot Noir se tak hodí zejména do gastronomie a jsou distribuována především do restaurací a kvalitních butiků ve Francii i v zahraničí (Švédsko, Kanada, New York, Praha).
Tento specifický styl vychází z jejich polohy v severním Alsasku. Stejně jako v Burgundsku nebo Rhoně, i v severní části Alsaska se produkují vína, která vykazují jemnost, eleganci a svěžest. Všechny jejich půdní polohy mají vápencové podloží (různé druhy vápence) a křídové vrstvy. Domaine se nachází v samotném Dahlenheimu. Tento vysoký obsah vápence také dodává jejich vínům tvář a schopnost zrání.
Styl přirozeně vychází také z jejich metod práce. Protože otec Mélanie byl v 80. letech minulého století průkopníkem takzvaného konzervačního zemědělství, které jim umožnilo mít živou půdu a révu. Nyní jsou držiteli certifikátu Fair'N Green (www.fair-and-green.com). Tato známka udržitelnosti je nejglobálnější na světě. Nedávno byla vytvořena nová v Německu a Mélanie Pfister je první neněmecké vinařství, které je její součástí. Připojili se tak k 30 nejlepším německým vinařstvím, jako jsou Dönnhoff, Breuer, Busch, Heymann-Löwenstein atd.
A od dubna 2018 jsou v přechodu na ekologické vinohradnictví (Ecocert).
Jejich vína jsou také mezinárodně uznávaná:
- Stephan Reinhardt v časopise Roberta Parkera Wine Advocate napsal tyto skvělé komentáře: "Vína jsou velmi ceněná:
Pfister je jednou z nastupujících hvězd v Alsasku [...]. Domaine Pfister, kterou se mi zatím nikdy nepodařilo navštívit, patří k nejlepším místům na mém osobním seznamu, kam se chci podívat." (červen 2017)
o "Mélanie Pfister by v Německu pravděpodobně byla hvězdou, ale jako Alsasance produkující opravdu kvalitní vína se zdá být málo. Musíte také bojovat se současnou, poněkud zastaralou image Vin d'Alsace. Vína Pfister z let 2012 a 2013 jsou však vynikajícími dobrými argumenty pro tezi, že se v Alsasku i díky nové generaci něco vážně hýbe." (září 2015).
- Jejich suchý Riesling Grand Cru Engelberg získal nedávno v časopise Wine Enthusiast 94 bodů.
- Stuart Pigott, THE Riesling specialista, objevil naše vína v roce 2009 a přijel znovu (http://www.stuartpigott.de/?p=3275). Zde jsou jeho poznámky: Jako vinařka je Mélanie Pfister téměř neznámá ve srovnání s Pierrem Trimbachem v Ribeauville, kterého jsem navštívil toho rána, a její nejlepší suché víno, Ryzlink rýnský Grand Cru Engelberg, stojí jen desetinu toho, co Trimbachův Clos Ste. Hune! Stejně jako Trimbach se však i ona věnuje správně suchým vínům a prosazuje superčistý a superpřímý styl vína s výrazným minerálním charakterem, který je určen k dlouhému zrání. Tento styl tedy zřejmě není v Alsasku náhodou, ale něčím, co odpovídá klimatu, geologii (tj. terroir) a gastronomické (tj. konzumní) kultuře regionu. Díky novému sklepnímu zařízení se jí nyní daří mnohem lépe, než když jsem ji před čtyřmi lety potkal poprvé. Již něco přes půl roku se kvůli tomu změnil obal, který můžete vidět v některých článcích.
V její nabídce najdeme: Cremant bílý i řůžový, červený Pinot Noir z nerezového tanku i barikových sudů z Vosne Romanée, cuvée PAAR a MEL, vlajkovou odrůdu Riesling i v kategorii Grand Cru Engelberg, koncentrovaná vína kategorie Vendanges Tardives a Selections de Grains Nobles a od roku 2016 maceruje bílé hrozny odrůd Pinot Gris a Gewurztraminer pro výrobu ORANŽOVÝCH vín.
Některá tato vína najdete v naší nabídce.
NÁŠ TIP PRO VÁS: ochutnejte cuvée PAAR (PB+PA)
Její umění míchání několika odrůd pochází ze studií na několika Chateau v Bordeaux. Dokazuje to její řada MEL, kde každy rok vytváří ze 4 odrůd své osobní víno.
Petr Bejblík