Můžete se kdykoliv odhlásit. Novinky zasíláme jednou za dva týdny.
KÁVA přede mnou, KÁVA za mnou - velký článek o kávě, část 2.
Pojďme se vrátit k naší cestě kolem světa a říct si více o chuťovém charakteru jednotlivých lokalit. Jak ji vnímáme my při ochutnávce ze široké nabídky kávy v KRÁLOVSTVÍ CHUTÍ (www.kralovstvíchuti.cz):
Připojeno je i naše drobné hodnocení: kde 5* je nejvíce
STŘEDNÍ AMERIKA:
Dominikánská republika
Guatemala
Honduras 1*
Kostarika
Kuba 3*
Mexico 2*
Nikaragua 2*
Panama
Střední tělo, střední kyselost, barva do hnědých odstínů: světlá jílovitá barva hlíny až po tmavou černozem, chuť zemitá, hrubá, perzistence – dochuť kratší až střednědlouhá, v chuťovém vjemu převládá zemitost s doteky citrusového, tropického ovoce – tvoří kyselost
náš dojem je obyčejnější, jednodušší styl kávy
JIŽNÍ AMERIKA:
Bolívie
Brazílie 3*
Ekvádor
Kolumbie 3+*
Kolumbie Supremo 4+*
Peru 3+*
Střední tělo, střední kyselost, zde objevíme hlubokou tmavou barvu, zde objevíme vše po čem v kávě toužíme. Měkkou, hedvábnou chuť, silné aroma, mnohé variace čokolády, karamelu, vanilky, marcipánu, ořechů, ovocných pralinek
podle našeho názoru káva, kterou chceme pít. Naprostý vrchol.
AFRIKA:
Burundi 3*
Etiopie 3*
Kamerun
Keňa 2+*
Malawi 3*
Tanzánie
Zambie
Zimbabwe
Mohutné, silné tělo, výrazný až vysoký obsah kyselin, pevná, vyzrálá struktura, atraktivní černá barva, svěžest, jemná perzistence do sladka, vanilka a exotické ovoce
za nás pokud chcete objevit pozitivní hloubku kávy - zamyšlení, to je ono, to nás bavilo
ASIE:
Laos 3*
Nepál
Vietnam 3+*
Vysoké tělo, nízký obsah kyselin, exotické tóny, jemná, poddajná, v chuti aromatické netradiční linky, exotické koření, elegantní zemitost až po minerální dotek
podle nás káva, která Vás okouzlí, to nečekáte a určitě to bude oblast Vašeho dalšího zkoumání
INDONÉSIE:
Bali
Papua Nová Guinea 3+*
Vysoké tělo, nízký obsah jemných kyselin, zemitost, barva do jílovitých odstínů, atraktivní až orientální chuť po koření a bylinách, čokoláda a ořechy.
za nás exotický styl kávy, který Vás stále něčím přitahuje a baví
Roční spotřebě kávy na osobu vévodí:
Nizozemsko 8,3 kg/rok
Finsko
Švédsko
Německo
Itálie
USA
Francie 3,4 kg/rok
atd
Pár zajímavostí a specialit o kávě
Jamaica Blue Mountain:
od roku 1730 se píše historie této pravděpodobně nejslavnější a možná nejdražší kávy.
Jamajka je oblast Karibiku = ideální prostředí Modrých hor pro produkci špičkové kávy.
Hlavní pěstitelské oblasti: San Andrews, Portland a San Thomas.
Silné aroma, bohatá chuť, plné tělo, střední kyselost.
Celosvětově chráněná známka, nízká produkce. Pozor: snahy o padělání.
90 % produkce se vyváží do Japonska.
Káva se skladuje a přepravuje ve zvláštních soudcích.
Hawaii Kona:
Svahy sopky Mauna Loa = ideální podmínky pro pěstování kávovníků
Black Ivory Coffee:
Původ Thajsko
Kávová zrna prochází trávicím traktem slonů
Cibetková káva – Kopi Luwak (Civet coffee)
původ je v Indonésii – Bali, Jáva, Filipíny
roční produkce cca 500 kg
Kávové plody projdou trávicím traktem a vyjdou neporušena
Cibetka palmová je kunovitá šelma, umí si vybrat ty nejzralejší a nejlepší bobule
Žije nejen v Asii, ale i v Africe a třeba i v Jižní Evropě
Káva patří mezi nejdražší a nejžádanější. Je to gurmánská specialita BEZ typické kávové hořkosti
Cibetka palmová, kunovitá šelma
Průměrná celosvětová úroda je 550 kg/ha
Honoré de Balzac (1799-1850) byl velkým konzumentem kávy = až 60 šálků denně
PRODUCENSKÉ OBLASTI:
Brazílie: dominuje Arabica, oblasti: Sao Paulo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Espirito Santo, Bahia a Pernambuco. Značky: Bandeiante, Bourbon Santos
Kolumbie: Arabica = špičková kvalita, oblasti: Antioquia, Condinamarca, Tolima, Caldas, Santander, Cauca, Magdalena, Boyacra, Narino, Huila. Značky: Medellins, Manizalles, Armenias, Bogatas, Bacaramangas, Tolimas, Cucutas, Giratos, Hondas, Libanos, Sevillas, Narino
Venezuela: Arabica, oblasti: Caracas, jezero Maracaibo, Táchira, Mérinda, Aragua Trujillo, Berida, Lara, Sucre, Maracaibo. Značky: Caracas, Cucuta, Puerto Cabello, Merida, Tovar, Bocono
Bolívie: dobré podmínky pro pěstování kávy. Oblasti: La Paz, Santa Cruz
Peru: produkce je kolísavá. Oblasti: Lambayeque, Cajamarca, Huanuco, Junin, Ayacucho, Chanchamayo, Urubmba. Značky: Chanchamayo, označení podle názvu plantáží
Kostarika: Arabica, sopečná půda. Oblasti: Tarrazu, La Minita, Tres Rios, Sarchi
Portoriko: Arabica, oblasti: Jauco Selecto, Grand Lares
Nikaragua: Arabica, oblasti: Maragogipe, Mategalpa
Keňa: Arabica, sopečné půda, sklizeň 650 kg/ha
Jamajka: Blue Montain
Indie: Robusta, oblasti: Malabar, Mysore, Nilgiri, Tellicherry
Mexiko: Arabica, sklizeň 630 kg/ha, oblasti: Tapanchula, Nalapá, Heixtla, Maragogipe
Guatemala: Arabica = špičková kvalita, sopečná půda, sklizeň 700 kg/ha, oblasti: Antigua, Atitlan, Maragogipe, Huehuetenango, Coban
Uganda: Robusta, oblasti: Bugisu, Elgon
Pobřeží slonoviny: Robusta, sklizeň 250 kg/ha, oblast: Guiglo
Ekvádor: Oblasti: Manabi, ElOro, Jipijapa, Zaruma, Esmeraldas, Los Rios, Guayas. Značky: Ecuados, Sidamo, Pergamino
Panama: Arabica, region: Boquete, oblast: Quiel
Tanzanie: Arabica a Robusta
Havaj: Arabica, sopečná půda, sklizeň až 2400 kg/ha, oblast: Kona, Molokai
Jemen: Arabica, oblast: Mokka, Mattari, Sharki, Sanani
Vietnam: Robusta, sklizeň 950 kg/ha, oblasti: Tonkin, Annan, Lamdong
Indonésie: Robusta, sopečná půda, oblasti: Pandur, Jambit, Makale, Medan, Padang, Sigri, Mandheling, Lintong
Etiopie: Arabica a Robusta, špičková kvalita, oblasti: Djimmah, Sidan, Harar. Označení zrn: longberry, shortberry)
Petr Bejblík